LoRiS revizija, računovodstvo in storitve

Piškotki

Kaj so piškotki?


Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalniških in pametnih napravah shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Z zakonodajo (ZEKom-1) se spreminja način obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do medmrežja, da bi lahko prepoznavala posamezne naprave, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin, za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežji, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Piškotki na Loris.si


Na portalu Loris.si - uporabljamo naslednje piškotke:

 1. Piškotki za analitiko
 Piškotki se uporabljajo za izdelavo analiz obiskanosti spletnega mesta.

Upravljanje piškotkov v brskalniku

Nekateri uporabniki ne želijo uporabljati piškotkov, zato večina brskalnikov ponuja možnost upravljanja piškotkov, kot vam ustreza. V nekaterih brskalnikih lahko nastavite pravila za upravljanje piškotkov za vsako posamezno spletno mesto, zato da imate natančnejši nadzor nad svojo zasebnostjo. Tako lahko onemogočite piškotke z vseh spletnih mest razen piškotkov, ki jim zaupate.